Sterrenkijkdagen 11 t/m 13 maart

De vereniging Middenhoeve wil graag jong en oud uit de wijk kennis laten maken met de sterrenhemel en sterrenkundige onderwerpen.

Op vrijdagavond 11 maart kunt u op kosten van de vereniging de Landelijke Sterrenkijkdag bezoeken bij Sterrenwacht Mercurius in Dordrecht.

Tussen 19.00 uur en 19.15 uur verzamelen bij de ingang van de Sterrenwacht, zodat we gezamenlijk naar binnen kunnen.

Meld u aan (incl aantal personen) bij bestuur@middenhoeve.nl

Het maximum aantal deelnemers voor de vereniging is 20, dus wees er snel bij.
Uiteraard kunt u dat weekend ook op eigen gelegenheid de Landelijke Sterrenkijkdagen bezoeken.


Wat kun je dit jaar zien?

Bij helder weer is er van alles te zien tijdens de sterrenkijkdagen. Zo staat de maan staat in dit weekend iets meer dan halfvol aan de avondhemel. De maankraters en de uitgestrekte, bijna gladde maanzeeën zijn goed zichtbaar dankzij de schaduwwerking. Kom je op bezoek, dan kun je zelfs proberen om met je smartphone door de telescoop een maanfoto te maken. Ook het wintersterrenbeeld Orion met zijn karakteristieke zandloper vorm is te zien aan de zuidelijke hemel. Als je goed kijkt, zie je dat de sterren verschillende kleuren hebben. De superreus Betelgeuze staat linksboven in het sterrenbeeld en is roodoranje van kleur. In de onderste helft van het sterrenbeeld bevindt zich de Orionnevel. Het is een ‘kosmische kraamkamer’ waar nieuwe sterren en planeten worden gevormd. Deze nevel leert ons meer over hoe ons eigen zonnestelsel is ontstaan. Niet ver van Orion staat het sterrenbeeld Stier en daar vind je de open sterrenhoop Plejaden (ook bekend als het Zevengesternte).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: