Door telescoop kijken naar de planeten en de maan

Als het morgenavond, zaterdag 1 augustus helder weer is, zal ik met een telescoop op het pleintje bij de zandbak van de Lariksstraat staan om iedereen die dat leuk vindt de planeten Jupiter, Saturnus en de kraters van de maan te laten zien.

sterrenkijken in de wijk

Vanaf moment dat het donker is, ongeveer vanaf 22:30 uur, staat dan mijn telescoop opgesteld. Met een beetje geluk kunnen we ook nog met de telescoop een laatste blik werpen op de komeet Neowise die inmiddels niet meer met het blote oog te zien is.

Vanwege de corona regels zijn er een aantal punten die we in acht moeten nemen:

  • We houden allemaal minimaal 1,5 meter afstand van elkaar (elk gezin mag natuurlijk wel bij elkaar staan).
  • Als het erg druk wordt, gaan we regelen dat we in een rij gaan staan zodat iedereen netjes om de beurt kan kijken.
  • ik zal zelf een mondkapje dragen omdat ik dichtbij de telescoop moet blijven om te kunnen bedienen en evt. uitleg te geven.
  • voor mensen die zich er beter bij voelen heb ik (voor slechts enkelen) een wegwerp mondkapje beschikbaar.
  • Graag vooraf thuis goed handen gewassen te hebben. En ik wil iedereen voordat die bij de telescoop komt de handen met disinfectant sprayen.
  • in principe de telescoop NIET aanraken. Dit is ook ongewenst vanwege trillend beeld. Alleen wanneer scherpgesteld moet worden op eigen ogen, mag dat. Daarna doe ik dan de telescoop-knop weer schoonmaken.

Het is nog niet helemaal zeker dat het morgenavond helder zal zijn, dus dit is onder voorbehoud van het weer. Hopelijk zullen we morgenavond mooie beelden zien van Saturnus met haar ringen, Jupiter met haar maantjes en onze maan met de grote kraters.

Tot morgenavond,
Jan Heuser.

Toegevoegd: het is doorgegaan, zie de foto’s op pagina “Foto’s en Video’s uit 2020“.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: